başlıkların bir kavramın ismi şeklinde, bir eylemde mastar eki kullanarak yazılması gerekir.
Örneğin:
"bu akşam nereye gideceğim" değil "akşamları gidilecek yerler" gibi olmalı.
"spor yapma" değil "spor yapmak" şeklinde olmalı.

başlık ; tanımı yapılacak kelimeler dizisi şeklinde olmalıdır, sonuna nokta konulmamalıdır.

entryler içinse;
-herhangi bir başlığı tanımlamalı
- 'alıntı' yapılabilir (örn bir başlığı tanımlamak için birinin söylediği bir sözü yazıp bkz atılabilir)
- ' bkz ' yapılabilir.

başlığın altına yorum yapar gibi güzel yazı, aynen benim de , mükemmel, tarzı sözler yazılmamalı, onun yerine
((bkz:komik)) ((bkz:mükemmelll)) şeklinde yorum yapılablir.

Bkz ile gbkz arasında farklar vardır. Eğer özellikle başka bir başlığa yönlendirmek istiyorsanız “bkz” ; kurduğunuz cümle içinde kullandığınız kelimelerin anlamını (terimler gibi) göstermek için “gbkz” kullanmalısınız.


yazım hatası yapmamaya özen gösterilmelidir. sonuçta burası bilgi platformu, özel mesajlaşma alanınız değil :)

başlık açılmadan önce arama kısmından başlık açılmış mı veya konuyla ilgili başka başlıklar var mı diye kontrol edilmelidir. Aksi takdirde başlığınız taşınabilir veya silinebilir. Bu da size eksi puan olarak geri dönebilir :):

Burada video ile sözlük kullanımını kısaca anlattık. yakın zamanda büyük bir güncelleme gelecek ve sitedeki değişimleri tekrar sizlere açıklayacağız.
video



google play dişçi sözlük uygulaması indirme linki : Dişçi Sözlük Uygulaması

İos için malesef şu an uygulamamız yok fakat aşağıdaki adımları uygulayarak, ana ekrana simge ekleyip çok basit bir şekilde aynı uygulama gibi kullanabilirsiniz

1- görsel


2- görsel


3- görsel


4- görsel
5.sınıf öğrencisiyim.Cerrahi kliniğinde bir hasta geldi 35 yaşında erkek 38 numaralı dişini çekicem.Çekim endikasyonu aldım anesteziyi yaptım başladım.Eleve ediyorum ama diş fizyolojik mobileteden ileri hareket etmiyor. Saat de 4 falan olmuş diyorum daha bir saat var rahat rahat yetişir.Hastanın yanakları ve dili çok büyük dişi doğru düzgün göremiyorum bile.Distali tamamen çürük.Sadece mezialden eleve edebiliyorum.10 dakika geçti asistan geldi nasıl gidiyor diye hasta bağırmaya başladı daha tecrübeli biri bakabilir mi bizimki de can diye.Daha 10 dakika uğraştım neyse asistan klasik burası öğrenci hastanesi kabul etmeyecekseniz gidin falan derken diğer asistan geldi sakinleştirmek için dedi ki beyefendi kırılırsa ameliyathanede ben varım çekerim dedi sonra hasta da senin burda ne işin var o zaman sen kimsin sen kendi işine bak deyince bu sefer diğer asistan da sinirlendi ve siz nasıl konuşuyorsunuz diye yükseldi ve bu sefer başka bir asistan geldi abi neden bağırıyorsun diye hasta dedi ki BAYANIN ŞEVKİNİ KIRMAK İSTEMİYORUM AMA DAHA TECRÜBELİ BİRİ GELEBİLİR Mİ BİZİMKİ DE CAN dedi ben hiçbir şey demiyorum asistanlar orda dururken tabiki de sonrasında diğer asistan 152627282 ton baskı yaptıktan sonra dişi kırıp öyle çıkartabildi.Hayatımda yaşadığım en tuhaf deneyimdi
Vance joy -- riptide
çok tatlı , insanı gülümseten bir şarkıdır

I was scared of dentists and the dark
I was scared of pretty girls and starting conversations
Oh, all my friends are turning green
You're the magician's assistant in their dream

https://www.youtube.com/watch?v=uJ_1HMAGb4k
Yeni mezun arkadaşların girip bakacağı bi başlık olsun istedim. Sevgili yazarlarımız tecrübelerini paylaşırsa sevinirim. Burda en önemli konu patronun kim olduğu (bkz:hekimpatron) (bkz:teknisyenpatron) (bkz:müteahhitpatron).
(bkz:muayenehanecilik)
Şehir çok önemli (bkz:büyükşehir) (bkz:ilçeler)
Bir de insan iletişimi yani yapabileceğiniz tedaviyi karşı tarafa kabul ettirebilmek ve bunu başarıyla uygulamak.
Diğer bir konu ise tecrübe (bkz:yenimezun) yoksa önceden çalıştığınız bir yer var mıydı.
Yeni mezun arkadaşlarımız hiç üzülmesin biz nere düştük nasıl başarıcağız herkes yeni mezun olduğu bi dönem oldu arkadaşlar.
Genelde çok kazanmak isteyen patronlar tecrübesiz olmanızın avantajını kullanıp sabah aksam;bayram seyran; resmi tatillerde sizi çalıştırarak iliğinizi kurutma derdinde olurlar. Siz gıkınızı çıkardığınızda yeniz mezun olmanızdan dem vururlar (bkz:mobbing)
Bir diğer mevzuda (bkz:primliçalışmak)(bkz:sabitmaaşlaçalışmak) bunların ikiside birbirine çok yakın çalışma şeklidir. Kimse size sizden daha fazla kazanmayacağı maaşı ödemez. Prim daha mantıklıdır en azından tecrubenız arttıkca alacağınız sabitin üzerine çıkarsınız. Anlatacak çok şey var aslında :) prim çalışıp teknisyen ödeyen ödemeyen sigorta ödeyen ödemeyen vs diye uzar gider ilginize göre girip editleyeceğim. Adettindir edit*imla
Arkadaşlar Merhaba.Protez hastası bulmam gerek dönem ortası hocam sinirlendiği için protez staj grubumdan atıldım ve hasta bulmam gerek acilen bana lütfen bu konuda taktik verin normalde yaşadığım şehirde okumuyorum bu yüzden tanıdık çevre yok buna göre önerirseniz çok iyi olur lütfen yardımcı olun
Öncelikle bu entry ne kimsenin moralini bozmak için ne de kötümser davranıp karaları bağlamak için yazılmıştır.Tek amaç şu an durumun farkında olmayan kişilerin ve okul hayatı dahil birlik olamayan sadece "bana dokunmayan yılan bin yaşasın" kafasında olan kişilerin de gerçekliği anlamasını sağlamaktır.

1- Kontenjanlar
Diş hekimliği fakültesinden bu sene mezun olacak kişi sayısı yaklaşık olarak 3900.
Yıllara göre bakarsak:
2021: 3900
2022: 4500
2023: 6000
2024:6500
2025: 7700
Oranlamalara dikkat edin. Ütopik dereceli artışlar var. Öyle bir şey ki geçtiğimiz sene (yani 2025 mezunları) tam 7700 kişi.Buna karşılık 16000 tıp kontenjanı açılmış. Düşünün tıp gibi 40 ana bilim dalından oluşan bir fakülteye 16000 kontenjan verilirken diş hekimliği gibi daha spesifik ve özel bir alana yarısı kadar kontenjan veriliyor.

Ve işin kötü kısmına geliyorum. Şu an türkiyede 99 adet diş hekimliği fakültesi var.Bu entry'i yazdığım tarihten 6-7 ay sonra okuyacak olursanız 100'ü geçtiğimizi görmeniz bile muhtemel.
99 fakültenin 20'si henüz eğitim hayatına başlamamış.Ve er yada geç başlayacak. Hepsinin en az 60 öğrenci aldığı durumda bile 1200 kontenjan artışı kafadan geliyor.
Eski okulların hiç kontenjan arttırmadığı durumda ( ki bu da muhtemel değil her sene 10ar 20şer artıyor) senelik 10000 mezun verilecek duruma geleceğiz.

2- Atamalar
Diş hekimlerinin atamasının genel olarak azaldığına dair bir görüş var.Oysa ki atamalar aslında azalmadı. Atamaya talep arttı. Çünkü ilk başlığımızdaki kontenjan sayısı buna sebep olan yegane durum.
2017 yılından beri her sene ortalama 1000 kişilik atama açılıyor. Bu sayı bazen 1200e çıkmış.Bazen de 800lere inmiş. Ciddi bir düşüş veya ciddi bir artış olması beklenmiyor.
Genel olarak devletin belirlediği ortalama sayı bu şekilde olacak gibi duruyor.
Biliyoruz ki diş hekimliği eğitimi pahalı olduğu gibi bir diş sağlığı hastanesi kurmak da devlete oldukça masraflı olabiliyor. ADSM açılması da bu sebeple daha sınırlı oluyor ve sağlık bakanlığının yatırım platformuna baktığımızda açılan hastane sayısına göre açılan adsm sayısı oldukça az.

Ek bir not da eklemek gerekirse ezelden beri aslında diş hekimliği direkt devlete atanayım da çalışayım tarzı bir meslek olmadı. Fakat durumlar öyle bir hale geldi ki artık devlette sıkıntılı şartlarda eksik malzeme, düşük çalışma ücreti gibi durumlara rağmen atamalara olan talep arttı.

2020 4.dönem açıktan atama kurasına katılan diş hekimi sayısı yaklaşık 5000 dolaylarında. Ve sadece 200 kişi atandı!

    Türkiye’de 1 diş hekimine düşen kişi sayısının 2 bin 496 olduğunu bildirdi. Koca, OECD ülkelerinde ise 1 diş hekimine düşen kişi sayısının bin 685 olduğunu açıkladı.
mandibulanın fizyolojik işlevler dışında yer çekiminin etkisiyle ve kendi ağırlığıyla maksilladan belirli bir mesafe uzaklaşmasına denir.
Neü diş. hek. fak. öğrencilerinin çıkardığı el emeği göz nuru dergidir. Adını yirmilik dişlerden ve yirmili yaşlardan almıştır. İçerisinde aşırı faydali bilgilerle birlikte eğlenceli içerikler de mevcuttur. Aralık 2021'de ikinci sayısını çıkaracak olan bu derginin 1. sayısının okunması ve 2. sayısının heyecenla, merakla beklenmesi şiddetle tavsiyedir. (bkz:yirmilikdergi)
Pedodonti (çocuk diş hekimliği) 0-13 yaş arasındaki bebek ve çocuk ağız, diş sağlığıyla uğraşan uzmanlık dalı.
Pedodonti Anabilim Dalı diş hekimliğinin yaşa bağımlı olarak çalışan tek branştır. aynı zamanda özel ilgi gerektiren iletişim bozukluğu olan ve/veya engelli bireylerin de tedavilerini özel teknikler kullanarak (sedasyon veya genel anestezi altında) gerçekleştirebilmektedir.
Pedodonti eğitimi alan ve pedodonti konusunda uzmanlaşmış diş hekimlerine pedodontist unvanı verilir. Dolayısıyla pedodontist, bebeklikten ergenlik dönemine değin çocukların dişlerinde öncelikle koruyucu diş hekimliğini uygulayan ve oluşan diş hastalıklarının tedavisiyle ilgilenen kişidir.

Preklinik dönemlerinde pedo kolay ya halledilir gibi düşünülse de klinkte çocuklar epey zorluk çıkarabiliyor. Aman eliniz ısırılmasın dikkat :)
Diş Hekimliğinde kullanılan tüm malzemeler de olması gereken hijyen durumu. Alet üzerindeki tüm bakteri ve virüs patojenlerinin tamamen yok edilmesidir. Bunu kliniklerde otoklav kullanılarak sağlanmaktadır.
Palatinal bant (damak kuşağı) (palatal strap)
Çift damak bağlantısı (anteropalatinal bant - posteropalatinal bar)
U-plak ( at nalı şeklinde plak)
Tam damak plağı (palatal plak)

Palatal plak : çok kısıtlı olarak kullanılır.iyi bir ana bağlayıcı değildir.rijit değildir.
Modelaj yapmaya özenip birde güzel olsun mufladan iyi çıksın diye damla damla emekle döküp sonra o döktüğün mumları özenle geri kazıyıp parlaklık ve pürüssüzlük vermeye çalışmak bence dünyanın en sabırlı işidir ben en son yaptığım modelaj güzel olsun diye 5 saat gibi bir süre harcadım (allahı var ama harbidende mük oldu) yani bazen böyle alıp duvara fırlatıp parçalayacağınız geliyor insanın içinden ama sakın yapmayın oraya geldikten sonra bir daha baştan başlamaya cesaret edemeyiz geri bitirmeye ömür yetmez
#0[/modelaj]
Restoratif işlemlerde önem arz eden kavram. Orantısal olarak: bağlanılan yüzey sayısı / bağlanmayan yüzey sayısı diye ifade ediliyor. C faktörünün yüksek olması restoratif malzemenin bağlanma kapasitesini azaltacağı ve büzülmeyi arttıracağı söylenmektedir. Özetle c faktörünün düşük olması istenir.
(bkz:ölçü almak) işlemi sonrası girişilen eylem
üst baş batırır modeli döktük iyi güzel de ölçüden nasıl çıkaracağım diye düşündürür, yorar
oklüzal yüzde gelişim oluklarından ayrılan ve tüberküllerin iniş yüzeylerinde yer alan alan, kısa ve çizgisel formda, kesitleri genelde yuvarlak veya 'U' şeklindeki girintilerdir.
kerem kılıç-erciyes üniversitesi
protetik diş tedavisi bölümünde geçtiğimiz sene prof unvanı alan hocamız. spor ve sanatın muhtelif dallarıyla da arası çok iyi olmakla birlikte öğrencilerle iletişimi en güçlü hocalarımızdandır. fakülteye başlayan hemen hemen her öğrencinin rol model edindiği kişidir